enno loopschool logo
Zoek

Alles wat je wilt weten over hardlopen

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

Alles wat je wilt weten over hardlopen

De titel van het boek deed me direct herinneren aan mijn eerste boek dat ik kocht over hardlopen. In Nederland verscheen in 1979 het boek van James F. Fixx met de titel “Alles over hardlopen”. Het boek was toen een eye-opener. Met humor, maar ook deskundig geschreven. Bijvoorbeeld het hoofdstuk “s Werelds ziekste hardloopclub” met als ondertitel “Soms kan een hartaanval het beste zijn wat u ooit is overkomen”. Deel 2 verscheen in 1981 en dat was ook zeer de moeite waard om te lezen.

 

Mariska van Sprundel is afgestudeerd in biomedische wetenschappen. Het boek, 240 pagina’s, is een zoektocht naar wat echt waar is in de zogenaamde lopers waarheden. Haar zoektocht begon toen ze haar zoveelste blessure kreeg. Het werd een wetenschappelijke speurtocht, die ze zeer serieus uitvoerde. Dat is ook te zien aan de uitgebreide Bibliografie aan het einde van het boek. Voor ieder hoofdstuk geeft ze een groot aantal referenties, vooral uit Engelstalige boeken en artikelen.

Na enige inleiding gaat het eerste hoofdstuk over hardloopschoenen. Mariska zoekt dit goed uit. In 15 pagina’s laat ze zien dat blessure-afname mogelijk zou kunnen zijn door de beste schoen te vinden.

Ze bezoekt een laboratorium in België. Met veel sensoren wordt er van alles gemeten als ze op de loopband bezig is. Het blijkt dat er weinig verschil is tussen de diverse schoenen. Bedenk wel dat de impact van het landen op de voet een kracht oplevert van anderhalf tot drie keer je lichaamsgewicht. Dus een goede zool helpt wel iets, maar je kunt net zo goed blessures oplopen. Dat de duurste schoenen het beste zijn, is niet bewijsbaar. Uiteindelijk gaat het erom dat je beter kunt variëren in ondergrond. Dus van asfalt naar bospaden (het liefst met dennennaalden) of strand. Mariska raadpleegt verschillende deskundigen die onderling soms ook weer van mening verschillen. Deze conclusie brengt ons naar de volgende mogelijkheid om te lopen op blote voeten.

Het barefoot running is de nieuwe subcultuur onder de hardlopers. Deze ontwikkeling leidt tot een heftige discussie tussen de voorstanders en tegenstanders. Het blootvoets lopen zou leiden tot voorvoetlanden. Mariska zoekt dit allemaal uit. Ze probeert het, maar het gaat niet vanzelf. Je moet het langzaam opbouwen. Ze gaat er sneller van lopen, maar na vier maanden speelde de scheenbeen blessure weer op en stopt ze ermee. Haar advies is: loop je lekker op de moderne schoenen van tegenwoordig en heb je nergens last van, verander dan vooral niks. Heb je daarentegen geen bijzondere voetafwijking maar wel vaak blessures. Ga dan naar een deskundige zoals een fysiotherapeut of orthopeed om een alternatief te bespreken.

Recentelijk heeft zich een ontwikkeling voorgedaan. Kipchoge doorbrak de 2 uur grens op de marathon: 1.59.40. Bij de vrouwen werd het mythische record van Paula Radcliffe uit 2003 eindelijk verbeterd door Brigid Kasgei. Van 2.15.25 bracht ze het op 2.14.04. Beide recordbrekers liepen op razendsnelle schoenen. Door de vorm en bepaalde lagen is er een soort katapult-functie ontwikkeld. De schoenen zijn afkomstig van Nike en de naam voor dit type is Vaporfly.

Verder komen in het boek nog acht onderwerpen aan de orde. “Op het lijf geschreven” behandelt de lichaamsbouw. Iedereen kan (hard)lopen, maar een bepaalde bouw is pas belangrijk als je droomt van een Olympische medaille. Het volgende onderdeel heeft als titel : “Over belasting en overbelasting”. De auteur, die blijkbaar gevoelig is voor blessures, gaat hier uitgebreid op in. Het gebruik van compressiekousen is niet bewezen dat ze helpen om blessures te voorkomen, maar als compressiekousen goed voelen moet je ze gewoon gebruiken. Het onderwerp “specifieke sportvoeding” geeft als tip, na een aantal uitgebreide onderzoekingen, dat het pas zinvol is voor sporters die drie tot zeven uur per week trainen. Verdere hoofdstukken zijn: “Dwarsliggende darmen”, “Hardlopen voor je leven”, “Het geheim van snelle mensen”, “Vermoeidheid zit in je hoofd” en tenslotte “Hardlopen als hersentherapie”.

Leuk en interessant boek, vooral de licht verteerbare wetenschappelijke ondergrond.

Hans Vugts

 

Mariska van Sprundel

ISBN 978 94 6298 9191

Uitgeverij: AUP, Amsterdam, prijs € 19,99[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row]