[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]
Ben jij ook zo’n actieviteitenbegeleider?
Met regelmaat ontmoet ik andere hardlooptrainers. Altijd leuk om over het vak te praten en ervaringen te delen. Hardlopen is erg populair en er zijn vele trainingsgroepen waarbij je jezelf kan aansluiten. Deze worden meestal geleid door een trainer of iemand die zich daarvoor uitgeeft. Dat laatste steekt mij nog wel eens.
Zo was ik een paar weken geleden op de verjaardag van een vriendin, waar ik met een aardige man van een jaar of vijftig in gesprek raakte. Hij bleek te hardlopen en gaf zich uit voor hardlooptrainer. In zijn jongere jaren had hij allerlei sporten gedaan en op latere leeftijd was gaan hardlopen. Dat ging hem goed af en bij recreatiewedstrijden behoorde hij tot de snelste lopers. Daarom was hij een loopgroep begonnen en noemde hij zich hardlooptrainer. In mijn ogen is hij dat niet. Deze man is een begeleider van een groep hardlopers, of beter gezegd, een activiteitenbegeleider.
Rond mijn tiende jaar ging ik hardlopen bij AV Tempo in Bussum. Als jeugdig atleet kreeg ik les in verschillende atletiekonderdelen, zoals speerwerpen, ver- en hoogspringen en hordelopen. Alle onderdelen vond ik leuk. In het één was ik beter dan het ander. Het makkelijkste en beste ging mij de korte afstanden hardlopen af. Dat viel mijn trainer natuurlijk ook op en in de sprintploeg werd ik opgenomen. Voortaan waren alle trainingen gericht op beter en sneller hardlopen. Nu 48 jaar later loop ik nog steeds met veel plezier hard. Maakt deze ervaring dat ik een goede hardlooptrainer ben? Nee. De basis is wel gelegd, maar je bent er nog niet.
“Minstens tien jaar of tienduizend uur intensief oefenen en dan ben je een expert in wat dan ook”, was de uitkomst van een Zweeds onderzoek uit 1993. Maar is het waar? In 2014 kwam uit een Amerikaans onderzoek, waarin de gegevens uit 88 onderzoeken en daarmee ruim elfduizend respondenten zijn gecombineerd, naar voren dat het verband tussen oefenen en prestatie dun is. Het feit dat je goed kan hardlopen wil dus nog niet zeggen dat je direct ook een goede trainer bent. Het kan wel, maar dan moet je daar wel in geschoold zijn. Zelf heb ik een opleiding tot hardlooptrainer gevolgd bij de Atletiekunie. Een diploma dat je zeker niet cadeau krijgt. Je theoretische kennis wordt getoetst en ook je manier van lesgeven. Het diploma is een paar jaar geldig en wordt verlengd als je kunt aantonen genoeg bijscholing cursussen gevolgd te hebben. Zo blijft je kennis bij de tijd. Onderdelen die tijdens de opleiding en daarna onderwezen worden zijn o.a. een goede looptechniek, organisatie van een groep, kennis van het menselijk lichaam en blessures, didactiek en het opstellen van een individueel trainingsschema.
Een goede trainer bereidt elke training goed voor en bouwt deze logisch op. Een warming-up van rustig inlopen, gecombineerd met specifieke oefeningen om het lichaam los te maken. Het onderdeel looptechniek volgt hierna. Technisch goed hardlopen kent vele facetten, die uitgelegd en geoefend kunnen worden. Het hoofdprogramma kan een intensieve of extensieve interval zijn, om de geoefende techniek uit te proberen en gelijk de basissnelheid te verhogen. Uiteraard wordt de training met een cooling down afgesloten.
Een activiteitenbegeleider zal met je gaan hardlopen, wat heel gezellig zal zijn, maar je wordt er geen betere hardloper door. Vandaar mijn grote twijfels bij hardlopers die zich trainer noemen. Ben jij ook zo’n activiteitenbegeleider? Laat je dan scholen en je kan je daarna terecht hardlooptrainer noemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”1659″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]
OVER ENNO AERTS
Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]