enno loopschool logo
Zoek

Dubbelinterview Martin en Sandra

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

Martin op weg naar de marathon van Rotterdam

Op aanraden van zijn fysiotherapeut begon hij een jaar geleden met hardlopen. Op zondag 7 april loopt hij de marathon van Rotterdam.

Hoe ging de voorbereiding

‘Trainen voor een hele marathon is behoorlijk intensief, het is een zware belasting voor je lijf. Ik heb heel veel gefietst altijd. De Marmotte in Frankrijk bijvoorbeeld. Dat is 180 kilometer lang over 5000 hoogtemeters, je bent 10 uur onderweg. Ik was dus wel gewend veel trainingsarbeid te leveren. Maar vooral de opmaat naar meer kilometers is toch wel waar. Het commitment aan de trainingen vind ik moeilijk, zeker in de winter of als het regent. Ik werk ook voor mezelf dus er is altijd wel iets te doen. Maar dan is zo’n schema een belangrijk houvast gelukkig! Ik begin nu de weken te tellen, de dagen. Die laatste weken zijn spannend: als ik maar niet de griep krijg of zo. En ik moet niet meer te zwaar trainen, nu kan ik vooral veel verliezen niet veel meer winnen.’

Hoe was de begeleiding van Lopers Company by Enno?

‘Nadat ik maart 2018 rustig ben begonnen met hardlopen, ben ik zomer 2018 aangehaakt bij een van de loopgroepen van Enno. In de eerste instantie was mijn doel de Heemstedeloop à 10 kilometer te gaan doen. Toen ik besloot een hele marathon te gaan lopen, kreeg ik goede ondersteuning van Enno. Hij heeft een heel mooi rustig opbouwschema verzorgd van drie keer per week trainen, elke week een beetje meer. Tijdens zijn groepstraining focussen we op interval en looptechniek, zoals loophouding. Daardoor heb ik heel grote stappen gemaakt en snelheid gewonnen. Door de intervaltraining in een groep, ga ik toch sneller dan wanneer je het alleen doet. Naast de groepstraining doe ik in mijn eentje twee duurtrainingen per week. Ik let heel goed op hartslagzones, omdat je anders achteruit boert.’

Wat is je verwachting

‘Ik verwacht dat ik de marathon uitloop, dat ik aankom bij de finish. Aanvankelijk dacht ik: ik loop ‘m uit in 4.10 of 4.15 uur. Maar zo langzamerhand hoop ik ‘m te uit te lopen binnen de 4 uur. Er is onderweg veel publiek, er komen ook veel familieleden, vrienden en collega’s, dus daaraan kan het niet liggen!’

 

Sandra Akkerman gaat pieken in Parijs tijden de hele marathon

Sandra Akkerman loopt haar eerste marathon ooit op zondag 14 april, in Parijs! Toch is het niet voor het eerst dat ze traint voor een marathon. ‘In 2012 was ik helemaal klaar voor de marathon van New York. Ik had het startnummer al in mijn bezit. Toen besloot de burgemeester het evenement af te lasten in verband met de zware storm Sandy …’

Hoe ging de voorbereiding?

‘Ik ren al jaren hard. Vanaf november ben ik meer gaan trainen, met het oog op deze hele marathon. In december ben ik aangehaakt bij de gevorderdenloopgroep van Enno. Erg fijn, want in de winter is het toch lastig om jezelf ’s avonds ertoe te gaan zetten om te trainen en zo aan je kilometers te komen. Bovendien is het motiverend en leuk om met al die verschillende lopers te trainen. Bij Enno leer ik beter en anders rennen, we trainen bijvoorbeeld op houding, arminzet, voetafwikkelng en ademhaling. En we doen sprintoefeningen om de snelheid te verbeteren, ik kan me daarbij lekker optrekken aan mensen die sneller rennen!’

Hoe was de begeleiding van Lopers Company by Enno?

‘Het is heel motiverend als je training krijgt van iemand die zo verknocht is aan en gepassioneerd is over hardlopen. Naast de groepstraining loop ik nog twee keer hard, op basis van een schema dat ik van Enno heb gekregen. Ik heb aangegeven dat ik drie keer per week kan trainen, op basis daarvan heeft Enno een schema gemaakt. Een duurloop met interval, en een lange duurloop in het weekend. Als het pijpenstelen regent ga ik toch. Zonder doel, zonder schema zou ik dat minder snel doen. Bij de lange duurloop liep ik altijd met een flesje in mijn hand. Niet handig, volgens Enno. Ik kreeg de tip van de flip belt om daarin een fles op mijn rug te dragen voor de lange kilometers, die heb ik bij hem gekocht en inderdaad: het loopt veel beter zo! Ook geeft hij goed advies over welk powervoedsel ik het beste kan nemen voor en tijdens de marathon.’

Wat is je verwachting

‘Ik vind het best wel spannend én ik zie er ook naar uit: naar de sfeer, het publiek en mijn tijd. Het schijnt een heel gezellig evenement te zijn met een goede sfeer. Ik denk dat ik wel een beetje zenuwachtig ben op de dag zelf, maar gelukkig gaat mijn man mee. Hij is sportief en ook een loper, dus kan mij hierin goed support geven. En dan … van start! Ik hoop heel erg dat ik de 4.15 haal!’[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”829″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

OVER TIALDA HOOGEVEEN

Tialda Hoogeveen is journalist, (tekst)schrijver en hardloper. Haar enthousiasme voor de sport lees je terug in haar teksten op deze website.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]