enno loopschool logo
Zoek

Elk begin is moeilijk

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

Elk begin is moeilijk

“Hardlopen is erg leuk, het is in- en ontspannend tegelijk en ook nog eens gezond!” Als fervent hardloper en trainer kan ik dit wel makkelijk zeggen, maar is het ook zo? Natuurlijk is hardlopen leuk, mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Daarnaast moet je lichaam in een goede staat zijn en (vooral) blijven. Want elk begin is moeilijk, zeker bij hardlopen.

 

Je lichaam kan tot een bepaalde hoogte belast worden. De belasting op je lichaam en de belastbaarheid van je lichaam zouden in balans met elkaar moeten zijn, om maximaal te kunnen presteren. Als de belasting te laag is haal je er niet alles uit en als deze te hoog is, heb je grote kans op overtraining en blessures. Het is telkens zoeken naar de goede balans.

Als je een beginnende loper bent, is het belangrijk om je ongetrainde spieren en pezen langzaam te gaan belasten. Na elke training zijn je spieren en pezen namelijk een beetje stuk gemaakt, waarna ze tijd nodig hebben om te herstellen en tegelijkertijd sterker te worden. Langzaam de belastbaarheid opbouwen en goed naar je lichaam luisteren voorkomt blessures. Een beginnende loper heeft er daarom veel profijt bij wanneer hij of zij zich dit in een rustig tempo eigen maakt. Dat doe je door stukken te wandelen, afgewisseld met korte stukken hardlopen. Want hardlopen levert helaas tot twee maal zoveel blessures op als andere sporten.

Daarnaast is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Te vaak hoor ik lopers zeggen dat ze wel door een ‘pijntje’ heen kunnen lopen. Dat is niet zo. Misschien dat de gevoelige plek even weggaat, maar de volgende keer komt deze des te vervelender terug. In zulke gevallen kan je, voor je het doorhebt, een tijd lang niet trainen vanwege een hardnekkige blessure.

Naast langzaam opbouwen, is het essentieel dat je een looptechniek aanleert. Hoe beter deze is, hoe makkelijker en efficiënter je loopt met dezelfde inzet. Looptechniek houdt bijvoorbeeld in dat je rechtop loopt, een goede voetplaatsing hebt, op de juiste manier ademhaalt en je armen vanuit de schouder inzet.

Beginnen met hardlopen is langzaam opbouwen, luisteren naar je lichaam en het aanleren van een goede looptechniek. Een goede cursus voor beginnende hardlopers omvat dit allemaal. Uiteraard geeft Lopers Company by Enno deze. Wil jij beginnen met hardlopen? Kijk dan op de site of loop bij ons binnen in het Runninghouse op de Binnenweg 35 in Heemstede.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”1257″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

OVER ENNO AERTS

Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]