[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]
Kun je eten voor een wedstrijd meten?
Wie moet meer gelletjes nemen tijdens de marathon? Ken je die discussie? Misschien zit je er middenin nu je je samen met je sportmaatje voorbereidt op een triatlon, marathon of ander langdurig evenement.
En dus gaan jij en je sportmaatje rekenen. Persoon A is 85 kilo, persoon B is 70 kilo, beide doen jullie 3 uur en 15 minuten over de marathon. Waarschijnlijk denk je dat het persoon A meer energie kost dan persoon B. Dus moet persoon A ook meer eten tijdens de marathon. Maar klopt dat wel … ?
Koolhydraten tanken?
De limiterende factor tijdens het sporten is de opname van koolhydraten vanuit de darmen in de bloedbaan. De snelheid van koolhydraatopname van persoon A en B zouden gelijk kunnen zijn. Is dat het geval? Dan heeft het geen zin om meer koolhydraten, zoals energygels, in te nemen dan je kan verwerken in je spijsverteringsstelsel. Dit kan zelfs voor maag-/darmklachten zorgen. Daarom spreken we in adviezen ook niet over van gram per kilogram lichaamsgewicht per uur, maar van gram per uur. Lees hier meer adviezen over de koolhydraatinname (opent als PDF in nieuw tabblad).
Glycogeenvoorraad
Wanneer persoon A en B voor de wedstrijd de glycogeenvoorraad willen maximaliseren, dan is er hoogstwaarschijnlijk wel een verschil in de hoeveelheid koolhydraten. Waarschijnlijk zal persoon A in staat zijn tot meer opslag van koolhydraten in de spieren, omdat zijn totale spiermassa groter is. Daarom spreken we bij voedingsadviezen voor en na inspanning over gram per kilogram lichaamsgewicht per uur/dag.
Hoe weet ik dit van mijzelf?
Trainen doe je niet alleen om fysiek sterker of fitter te worden, maar ook om je lichaam beter te leren kennen. Het gebruik van voeding voor, tijdens en na inspanning is een heel proces om te optimaliseren. Veel oefenen is essentieel om te weten wat jij tijdens je marathon kan verwerken. Lange bloktrainingen op marathontempo zijn ideaal om de voedingscomponent te optimaliseren. Als je dit vervolgens toepast tijdens een halve marathonwedstrijd, ontdek je gaandeweg wat bij jou past.
Succes!
Let op: in het bovenstaande voorbeeld zijn aannames gedaan om de uitleg eenvoudig te houden. Er kunnen meer factoren een rol spelen in de ‘opname van koolhydraten’ tijdens het sporten en tijdens het ‘maximaliseren van de glycogeenvoorraad’.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”403″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]
Over Wouter Dijkshoorn
Wouter Dijkshoorn studeerde fysiotherapie en bewegingswetenschappen en heeft zich gespecialiseerd in de invloed die training en voeding hebben op elkaar. Ook uit eigen ervaring weet hij wat sport doet met een mens, want hij is een verdienstelijk triatleet op eredivisieniveau.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row]