enno loopschool logo
Search

Hardlopen in je zomervakantie

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

Hardlopen in je zomervakantie

De vakantie staat voor de deur. Lekker één, twee, drie of misschien wel vier weken lekker weg uit de dagelijkse beslommeringen. Misschien blijf je gewoon thuis of ga je er juist op uit, om even uit je vertrouwde omgeving te zijn. Het kan een actieve vakantie zijn of juist een periode van luieren. Wat je ook doet, hardlopen kan je praktisch overal en op vakantie heb je er tijd genoeg voor. Maar net als op hele koude dagen, is hardlopen in de warmte anders. Er zijn zaken waar je op moet letten. Hier volgen er een aantal.

 

Wanneer kan je het beste lopen?

Ben je in een zonnig land op vakantie, loop dan het liefst in de ochtend, tijdens zonsopgang. Loop vooral niet in de volle zon, dat is vragen om moeilijkheden en kan leiden tot oververhitting met alle gevolgen vandien. De beste temperatuur om te trainen is tussen de 15 en 20 graden. Hardlopen in de avonduren kan ook goed, als de zon al laag aan de hemel is of juist onder.

Waar ga je lopen?

In de stad met alle gebouwen en asfalt of steenachtig materiaal in de straten is het een stuk warmer dan daarbuiten. Asfalt en gebouwen nemen de warmte op en stralen het ook weer uit. Vandaar dat de hitte blijft hangen tussen de bebouwing. Als je in een stad bent zoek dan een park op om te lopen. Het beste is om te trainen in de natuur en het liefst in een bos waar veel meer schaduw is en het veel koeler is.

Hoe ga je trainen?

Zet de wekker op 6 uur, drink 2 glazen water, eet een cracker of koekje, neem water mee en ga hardlopen. Waarom moet je vooraf wat drinken en eten? Dat is om je stofwisseling op gang te brengen, zodat alle organen wakker worden. Het is zeg maar het starten van je motor. Ga daarom eerst een paar minuten wandelen, dribbel vervolgens een kilometer, doe een paar oefeningen om de spieren op te warmen en begin dan met je (rustige) duurloop.

Is de temperatuur prettig en je komt een heuvel tegen, doe dan gelijk een heuveltraining. Is de temperatuur hoog, pas dan de intensiteit van je training hierop aan. Loop langzamer dan normaal gesproken en beperk het aantal intervallen als je deze wilde gaan doen. Vergeet niet; je bent immers op vakantie!

Na het hardlopen stretchen en douchen, en je zit fris aan het ontbijt met een mooie dag voor je.

Wat trek je aan?

Zorg dat je luchtige synthetische kleding aan hebt. Deze beschermt je huid tegen de zon en zorgt dat het zweet via de synthetische stof wordt afgevoerd. Draag geen katoen, omdat katoen vocht opneemt en vasthoudt. Dat geldt ook voor je sokken.

Lopen met een bloot bovenlichaam is niet verstandig, omdat je door het zweten makkelijk verbrandt. Smeer je armen, benen en gezicht daarom als dat nodig is in met zonnebrandolie. Verder helpt een pet natuurlijk tegen het zonlicht en bij mannen met een kaal hoofd tegen verbranden. Met warm weer, schuurt de synthetische stof bij mannen over de tepels. Als de tepels gaan bloeden is dat pijnlijk. Oplossing is om deze met tape af te plakken.

Blijf drinken

Er was een tijd, 40 jaar geleden, dat het stoer was om niet te drinken tijdens het trainen, maar vooral tijdens een wedstrijd. De toppers van toen deden de marathon zonder te drinken. Wie dat bedacht heeft weet ik niet, maar het is wel het allerlaatste wat je moet doen bij warm weer.

Zorg dat je goed gehydrateerd bent als je gaat sporten. Drink dus de hele dag door en dan bedoel ik uiteraarde geen alcohol, maar water. Alhoewel een glaasje wijn of een biertje natuurlijk niet verboden is.

Drink de hele dag, maar vooral de avond voor je gaat trainen veel water. Neem water mee als je gaat lopen en (als mogelijk) hou je hoofd koel door er water over te gieten. Met name met wedstrijden is dit belangrijk.

Wat te doen als het te heet is

Wat te doen als het voor jou te warm is. Om toch in beweging te blijven kan je gaan wandelen of fietsen. Over vele steden zijn stadswandeling te krijgen en fietsen zijn meestal te huur. Verblijf je in een hotel met zwembad of aan een kust, zwemmen is een prima alternatief voor hardlopen.

Ik wens iedereen een lekkere vakantie toe, waarin er vele lekkere hardloopkilometers gelopen worden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”1659″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

OVER ENNO AERTS

Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]