enno loopschool logo
Zoek

Hardlopers en honden gaan vaak slecht samen

2204-Hardlopers-en-honden-1200x650-foto

Hardlopen en een hond ontmoeten gaat regelmatig niet goed. Helaas kruisen onze paden elkaar nou eenmaal regelmatig. Iedereen maakt het wel een keer mee. Omdat je snel beweegt kan een hond daar verschillend op reageren. In het beste geval reageert een hond niet op je. Soms wil hij met je spelen en rent een stukje mee. Daar heb je niet zoveel last van. Echt vervelend wordt het als een hond jouw rennen als een aanval ziet en in de aanval gaat. Bij dat laatste wil een hond nog wel eens tegen je aan springen en in het ergste geval bijten. Gevalletje; “Dat doet hij anders nooit.” Hondeneigenaren zijn te allen tijde verantwoordelijk voor het gedrag van hun huisdier. Gelukkig zijn de meeste eigenaren alert als ze je zien en nemen maatregelen als dat nodig is. Zij willen helemaal niet dat hun hond anderen je lastig valt.

Een hond geeft meestal eerst een stress- of waarschuwingssignaal zoals wegkijken, aan de neus likken, neus rimpelen, verstijven, lip optrekken, rechtopstaande haren of tanden laten zien. Maar over het algemeen herken je een hond die zich focust voor de confrontatie aan de staart die omhoog gaat.

Hondentaal is echter moeilijk te herkennen en begrijpen zonder uitgebreide ervaring met honden. Als een hond dergelijk gedrag vertoont ga dan als mogelijk met een boog om hem heen of hou anderszins afstand.

Hier volgen een paar tips die helpen deze viervoeters op veilige afstand te houden.

Een aangelijnde hond kun je het beste negeren en doorlopen waarbij je wederom deze niet aankijkt. Komt er een niet aangelijnde hond op je af en ben je daar niet van gediend? In eerste instantie kun je gaan wandelen. Als zijn gedrag niet veranderd ga stilstaan met je armen langs je lichaam en kijk hem vooral niet aan maar juist de andere kant op. Probeer ontspannen te blijven, adem gewoon door. Honden kunnen jouw gespannen lichaamstaal opmerken en deze spanning overnemen.

Wat je niet moet doen is zo snel mogelijk wegrennen: dat motiveert een hond juist om achter je aan te gaan. Ga niet gillen, schreeuwen, met je armen wapperen of andere onverhoedse bewegingen maken. Honden kunnen schrikken, denken dat je wil spelen of juist dat je ze wilt aanvallen..

Als goede hondenbezitter heb je de hond goed opgevoed, heb je opspringen afgeleerd, let je goed op hem, hou je rekening met wandelaars en hardlopers en laat je de hond alleen los op plekken waar dat toegestaan is. Nog beter is om je hond te trainen om hardlopers en andere voorbijgangers met rust te laten. Kom je een hardloper tegen die gespannen naar jouw trouwe metgezel kijkt? Roep je hond bij je en lijn hem aan. Doe een stapje opzij als het nodig is en zorg dat jij zelf tussen de passant en je hond in staat. Veel hardlopers, waaronder ikzelf, zullen je dankbaar zijn!

Over Enno Aerts

Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.