enno loopschool logo
Zoek

Hoe ga jij met je blessure om?

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

Hoe ga jij met je blessure om?

Hardlopen is je lust en je leven. Je kan het doen waar en wanneer jij dat wil. Schoenen aan en gaan. De ene dag heb je meer zin dan de ander, maar het geeft na afloop altijd een goed en voldaan gevoel. Tenzij je geblesseerd bent, dan is het een tijd niet hardlopen en dat is balen.

 

Zelf ben ik vele malen in mijn hardloopleven geblesseerd geraakt. Vaak was er sprake van een verrekking van een kuitspier of een hamstrings. Dat is niet zo verwonderlijk, want om optimaal te kunnen presteren, zoek je de grens van belastbaarheid op. Als je daarover heen gaat en de belasting te groot wordt, zegt het lichaam: HO! Meestal levert dat een blessure op. Vooral intervaltrainingen zijn wat dat betreft gevaarlijk, omdat je dan kort en krachtig maximaal trekt aan spieren en pezen.

Kan je een blessure voorkomen? Ja en nee. Een paar regels kan je in acht nemen om ze te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede warming-up. Bouw je training correct op, dat houdt in warmlopen gevolgd door dynamische rekoefeningen. Pas daarna start je aan je eigenlijke training. Na afloop is het ook noodzakelijk om uit te lopen en te stretchen. Probeer binnen een uur te eten, om zo je koolhydraten en met name je eiwitten aan te vullen. Jammer genoeg bestaat zelfs dan altijd nog om verschillende redenen de kans op het oplopen van een blessure, bijvoorbeeld een verrekking, een misstap of overbelasting,

Een blessure kan je herkennen doordat je spieren stijf worden, steken geven of pijn doen. Het zijn vooral de kuitspieren, maar gewrichten kunnen dat ook doen. Doorlopen is vragen om blessures. Je ‘loopt’ niet door een blessure heen. Daarmee maak je het juist erger.

Een andere oorzaak kan overbelasting zijn. Kenmerkend hiervoor zijn slecht slapen, vermoeidheid, lusteloosheid, pijntjes, stijfheid of geen zin hebben om te trainen. Neem dan gas terug, sla trainingen over en neem meer rust.

Blessures die geleidelijk ontstaan kennen 3 gradaties. Bij gradatie 1 verdwijnt de pijn snel na het hardlopen en de volgende dag ben je pijnvrij. Je bent weer in staat om te trainen. Is de volgende dag de pijn duidelijk minder, maar ben je niet helemaal pijnvrij, train dan in een rustiger tempo en het liefst op een zachte vlakke ondergrond. De 2e gradatie herken je doordat de pijn nog steeds aanwezig is. Neem minimaal 1 week rust en pak daarna de trainingen rustig op. Als de pijn blijft bestaan, zit je in gradatie 3 en kan je het beste contact zoeken voor advies bij een huisarts, sportarts, fysiotherapeut of sportmasseur.

Heb je een blessure? Neem dan zoals eerder gezegd rust en ontlast de pijnlijke plek zoveel mogelijk. Daarnaast kan je maximaal 10 minuten ijzen met een coldpack. Zorg dat deze niet rechtstreeks op de huid komt door er een (thee)doek omheen te doen. Voorkom wel dat de plek niet bevriest. Door ijzen stimuleer je de bloedsomloop en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

Omgaan met blessures moet je leren. Zelf heeft het mij veel moeite gekost om goed naar mijn lichaam te luisteren. Pas na vele blessures en jaren wist ik hoe te handelen bij een blessure. Rust, rust en nog eens rust. Dat is vaak het eerste wat je kan en moet doen. Niet meer hardlopen is niet leuk maar bij een blessure vaak wel het beste!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”1659″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

OVER ENNO AERTS

Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]