[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]
Hoe zachter het zand,
hoe uitdagender het wordt
Dit jaar duurt de zomer maar voort. Het begint bijna saai te worden. Bijna elke dag schijnt de zon, is er weinig bewolking en is de temperatuur hoog. Daarvoor hoef je niet naar een zonnig land te gaan.
Je kunt natuurlijk de hele dag op het strand gaan liggen. Maar een combinatie dagje strand met hardlopen is goed mogelijk. Hoe zachter het zand, hoe uitdagender het wordt. Op een droge dag met weinig tot geen bewolking doe ik vaak het volgende. Ik ga aan het eind van de middag naar het strand en ren een stuk door de duinen en over het strand. Na wat statische strekoefeningen duik ik de zee in en kom tot rust op het strand. Verfrist ga ik naar huis en heb nog een lange zomeravond voor de boeg.
Iedereen die wel eens op het op het strand heeft gewandeld of heeft hardgelopen, weet dat het anders loopt dan op een (onverharde) weg. Het is zwaar lopen langs de vloedlijn bij laag water waar het zand vochtig en redelijk stevig is. Bij hoog water is de vloedlijn zo dicht bij de duinen dat het zand zacht is, wat het lopen nog zwaarder maakt.
Als je op het strand gaat rennen begin dan op het hardere, natte zand om je voeten te laten wennen aan de weerstand en ga door naar het zachtere zand, zodat de spieren in je voeten sterker worden. Het strand heeft een helling, het loopt af richting zee. Probeer op zo vlak mogelijke stukken te lopen om te voorkomen dat één been zich niet volledig kan strekken.
Houd je schoenen aan, deze geven je enkels steun en stabiliteit. Alleen geoefende strandlopers kunnen met minimalistische schoenen of blootsvoets op het strand trainen. Met schoenen is de kans op krijgen van blaren wel groter door de warmte. Hoe je blaren kunt voorkomen lees je in mijn artikel “Waarom hardlopers blaren krijgen”.
Hardlopen in de duinen en over het strand levert een zware training op voor je heup- en kniespieren. Deze werken twee keer zo hard als anders. Ze zorgen constant voor het juiste evenwicht en stabiliteit. Hardlopen op zand vereist 1,6 keer zoveel energie dan op de weg. Het vergt meer van je lichaam dan een doorsnee training. Zorg daarom voor een goede dynamische warming up voordat je aan de eigenlijke training begint, want de benen moeten goed warm zijn. Belangrijk is dat je de hele training in een langzamer tempo afwerkt dan dat je gewend bent. Loop niet op afstand maar op tijd. Als je een uur wilt gaan lopen en je schat je pace in op 6 minuten per kilometer dan zet je een route van ca. 10 kilometer uit.
Om de elementen van strand en duinen optimaal te gebruiken, kun je de volgende oefeningen doen tijdens een duintraining. Op het strand is het zand hard en goed beloopbaar bij de vloedlijn en wordt het zachter richting duinen. Loop afwisselend twee minuten over het zware rulle zand en en 2 minuten over het vlakke zand. Dit is een goede oefening voor de beenspieren en het vinden van de juiste stabiliteit. Geen betere training dan een heuveltraining. Als er een heuvel op je pad komt of nog mooier een strand op- en afgang, maak er gebruik van. Verkort je passen, zet je de knieën iets hoger in en gebruik je armen om je omhoog te boksen. Je komt tijdens het naar boven rennen al snel adem tekort. Stop met rennen en kom op adem. Wacht tot je hartslag en ademritme gedaald zijn en vervolg je training.
Hardlopen aan de kust is veel meer omgaan met de natuurlijke elementen dan in de verharde stad. Dat maak het moeilijker maar volgens mij ook leuker. Maak je borst maar nat en probeer het eens![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”1659″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]
OVER ENNO AERTS
Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]