enno loopschool logo
Zoek

In de aanloop naar de (halve) marathon 2

 

In de aanloop naar de (halve) marathon, deel 2

 

Jetta pakte het hardlopen weer op na een moeilijke tijd

 Toen de uit Schotland afkomstige Jetta Holmes (42) ernstig ziek werd in 2016 nam ze zich één ding voor: ze wilde weer helemaal terugkomen, de oude worden. Hardlopen maakte altijd al onderdeel uit van haar leven. Haar vader en ook andere familieleden zijn altijd sportief geweest. Jetta ziet eruit alsof ze voor het hardlopen geboren is: slank, tenger en uitgerust met een goede drive. Toch heeft ze er heel wat voor moeten doen. Niet zozeer aan haar slanke figuur maar meer nog aan het opbouwen van haar conditie, daar zijn enthousiasme en discipline voor nodig maar dat gaat niet altijd als vanzelf. Zeker niet na een moeilijke periode. Ze vertelt haar verhaal. 

Toen zij met haar gezin in Heemstede neerstreek vanwege het werk van haar man was ze van plan voluit te genieten van haar zwangerschap van de tweede. Haar dochter werd aan het begin van 2016 geboren. Het was een zware slag dat Jetta kanker bleek te hebben. Een periode van behandeling en herstel brak aan. “Het was een moeilijke tijd”, zegt ze daarover. “Ik had lang nodig om weer te herstellen.”

Nieuwe schoenen

In het centrum van Heemstede schafte ze bij Lopers Company by Enno een paar hardloopschoenen aan. Voorzichtig wilde ze haar conditie weer op peil brengen. In de hardloopzaak kreeg Jetta mee dat vandaaruit ook trainingen werden georganiseerd. Dat leek haar wel wat en zij sloot zich aan bij de Light groep. Jetta reageerde zo goed op de training dat ze al gauw met de Medium groep meeliep. “De omgeving is prachtig, we lopen bijvoorbeeld in de omgeving van ‘de Oase’ en op ‘Leyduin’. Wat haar aanspreekt aan de trainingen van Lopers Company by Enno is de begeleiding. “Ik leerde veel over techniek, wist je bijvoorbeeld dat 90% van de hardlopers met de hiel de grond raakt? Het is beter om meer op je midvoet neer te komen. Wat voor mij ook werkt is de intervaltraining, heel goed voor je hart trouwens.” Als je je regelmatig boven je normale snelheid hardloopt laat je je hart sneller pompen, zo train je je hart.

Trainingsmaatje

In Monique Beerens vond Jetta in de groep een fijn trainingsmaatje. “We delen dezelfde interesses, zoals het coachingsvak”, vertelt Jetta, die psychologie studeert. Ze gaf haar carrière in Londen op om er volledig voor haar gezin te zijn en haar echtgenoot te steunen die een internationale betrekking heeft in de vliegtuigindustrie. Met Monique traint ze wekelijks in Leyduin. Op dit moment heeft zij helaas last van een blessure en loopt Jetta ‘solo’. Elke zaterdagmorgen geniet ze van haar kilometers op en rond landgoed Leyduin. Het gaat nu even niet maar Jetta vindt het heel fijn om samen te lopen. Het klikt overduidelijk tussen de twee en bovendien hebben ze samen een doel gesteld. Dat van Monique is de halve marathon, maar Jetta waagt zich in het najaar aan de hele marathon. Samen hardlopen is elkaar ook stimuleren en steunen. Samen is leuker, het wordt een vriendschap.

En bij vriendschap stel je je kletsende vrouwen voor. Jetta schiet in de lach en zegt in onvervalst Schots: “We allways chat the whole time.” Dat betekent dat de loopconditie al goed is opgebouwd, wanneer je onder het hardlopen door de adem hebt om van alles met elkaar te bespreken en dat tijdens een afstand van 10 km!

Lockdown

Bij het schrijven van dit artikel waren de corona-lockdowns – gelukkig – al verleden tijd. Toch liggen ze nog vers in ons geheugen. Jetta: “Tijdens de eerste, strenge, lockdown kon je nog wel met zijn tweeën trainen. Heel fijn. We gingen gewoon door. Toch miste ik de groep.” Gelukkig zijn de tijden veranderd en kon Lopers Company by Enno de groepstrainingen hervatten. Jetta neemt er weer vrolijk aan deel (op donderdag) en loopt dinsdag, met zaterdag opgeteld dus driemaal per week. Dat is wel nodig om over een paar maanden de afstand van 42 kilometer te kunnen lopen. Ze heeft een aantal tips & tricks die ze graag wil delen, daarover later meer. Een goede tip willen we je niet onthouden: Maak in de zomer bij het krieken van de dag je kilometers, dan is het qua temperatuur goed te doen!

 

Joke van der Zee | Van der Zee Tekst & Medi

Op de foto Jetta Holmes (Beeld: Tom Hofstra).

OVER JOKE VAN DER ZEE

In 2021 richtte Joke van der Zee haar tekstbureau ‘Van der Zee Tekst & Media’ op. Na 25 jaar in het krantenvak gewerkt te hebben legt ze nu de focus op het schrijven van verhalen en teksten in opdracht. Dat kan zijn voor de zakelijke markt maar zij mag ook graag columns en gedichten voor ‘eigen publiek’ schrijven. In haar vrije tijd wandelt ze graag in de natuur om fit te blijven.