enno loopschool logo
Zoek

Kom van de bank af en ga hardlopen

Beginnen-met-Hardlopen

Kom van de bank af en ga hardlopen

Lekker eten en drinken is zeker aan mij besteed. In december neem ik het hier niet zo nauw mee. Dat kan ook, aangezien ik vanaf januari weer een gezond dieet ga volgen en sportief flink aan de gang zal gaan. Helaas zijn er daarentegen genoeg mensen die na het losse voedsingsschema in december, in januari en de rest van het jaar vergeten te matigen. Dat levert overgewicht op. Van alle volwassenen heeft 50% last van overgewicht en kunnen we bij 14% spreken van extreem overgewicht (obesitas). Gezond afvallen doe je door minder en gezonder te eten, waarnaast je meer gaat bewegen.

 

DOOR ENNO AERTS

Van de bank

Een niet sporter heeft er zeven jaar voor nodig om te besluiten van de bank op te staan en sportief aan de slag te gaan. De kans is groot dat de keuze op fitness of hardlopen valt, dit zijn namelijk twee laagdrempelige sporten om mee te beginnen. Helaas is hardlopen een blessuregevoelige sport. Zeker als je direct te hard van stapel gaat. Een groot gedeelte van deze startende hardlopers overkomt dat en keren vervolgens terug naar de bank met de gedachte; “Zie je wel, sporten is niks voor mij, ik raak alleen maar geblesseerd.” Zie deze persoon dan nog maar eens aan het sporten te krijgen…

Leren hardlopen

Dat is natuurlijk onzin. Onder goede professionele begeleiding kan praktisch iedereen leren om op een duurzame en blessurevrije manier lekker hard te lopen. Een goed beginnersschema wisselt de eerste weken wandelen met korte stukken hardlopen af. Daarnaast is het belangrijk dat de startende hardloper gelijk de goede techniek aanleert. Dat is de taak van de trainer. Een cursus ‘Hardlopen voor Beginners’ bestaat uit 2 á 3 trainingen per week. Eén maal per week loop je mee met een beginnersgroep onder begeleiding van een door de Atletiekunie gecertificeerde trainer. Daarnaast train je 1 á 2 maal per week zelf. Langs deze methode leer je in 7 weken om 20 minuten in je eigen tempo te hardlopen. In de daaropvolgende 6 weken bouw je dit langzaam uit naar minimaal 40 minuten hardlopen.

Elk pondje gaat door het mondje

De belangrijkste voedingsstoffen voor ons zijn vitamines, mineralen, vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten. Die hebben allemaal een effect op onze lichaamsprocessen en zijn noodzakelijk voor het gezond functioneren van onze organen. De kunst is om de juiste mix van voedsel te eten, waar deze voedingsstoffen in zitten.

Start de dag met een gezond ontbijt dat bijvoorbeeld uit zuivel, fruit en een kop thee bestaat. Je verbrandingsprocessen in het lichaam worden daardoor op gang gebracht. Eet overdag om de paar uur een kleine portie. Neem daarbij de schijf van vijf als leidraad; groente, fruit,

vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel, noten, gezonde vetten, brood, graanproducten en aardappelen, rijst of pasta.  Zorg dat je van alles wat binnen krijgt. Dat zorgt ervoor dat je energievoorraad op peil blijft en de verbranding continu is. Eet je ‘s avonds warm, schep dan niet twee keer op en hou de porties redelijk. Gezonde dranken zijn water, zwarte en groene thee en in beperkte mate kruidenthee en koffie.

Hardlopen voor Beginners

Wil jij 2019 gezond en sportief beginnen? Ga een gezond dieet volgen in combinatie met voldoende lichamelijke beweging. Dat kan goed met hardlopen, omdat je het immers overal kunt doen en wanneer jij dat zelf wilt. Donderdag 19 januari 2024 start de ‘Cursus Beginners’ bij Loopschool Enno. De trainingen worden door mij – als gecertificeerd Atletiekunie trainer – gegeven.

Word ik je trainer en ga jij in 2019 leren op een duurzame manier te hardlopen?

OVER ENNO AERTS

Enno Aerts geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.