enno loopschool logo
Zoek

Lopen op gevoel

2303-Lopen-op-gevoel

Loop je op gevoel of kijk je met regelmaat op je horloge om je hartslag of je snelheid of wat anders te controleren?

Om te weten of je conditie beter of slechter wordt, zul je met regelmaat bepaalde zaken moeten meten. Als je dat doet ben je heel serieus met hardlopen bezig. Je zet jezelf daarmee wel enigszins onder druk. Maar vergeet niet dat je waarschijnlijk ooit begon met hardlopen, omdat je het leuk vond om te doen. Loop daarom ook met regelmaat een rondje op gevoel. Gewoon lekker lopen.

Na een aantal marathons in voorgaande jaren, heb ik in 2016 besloten om mijn laatste marathon te lopen. Om te weten hoe ik er conditioneel voor stond liet ik mij testen. Diane Valkenburg nam de inspanningstest af. Er kwamen een aantal heel interessante uitslagen uit; mijn maximale hartslag, mijn omslagpunt (het punt waar je gaat verzuren in de spieren), de snelheden waarmee ik moest trainen, vetpercentage en nog zo wat. Tijdens de voorbereiding op de grote dag had ik daar veel aan en mijn “sportrelatie” met Diane was geboren.

Diane Valkenburg heeft in de top mee geschaatst en is daarom ervaringsdeskundige in het jezelf laten testen. Tijdens haar schaatscarrière studeerde Diane Bewegingswetenschappen en na haar afstuderen als inspanningsfysioloog is ze haar eigen bedrijf Beter Trainen, begonnen. Vanaf 2018 neemt Diane inspanningstesten bij ons af en onlangs heeft ze een presentatie gegeven over wat er gemeten wordt en en hoe dat gebeurt. Een inspanningstest is echt een aanrader om te doen en met de resultaten aan de slag te gaan.

Testen is interessant en belangrijk maar vergeet niet, zoals ik al eerder schreef, om te genieten van je training. Kijk om je heen, neem je omgeving in je op, luister naar de stadsgeluiden of de vogels in de natuur en loop zo je hoofd leeg.

Loop je in de stad dan is er genoeg te zien. Zeker als de stad nieuw voor je is. Hetzelfde effect krijg door in je eigen stad wisselende routes te volgen. Er verandert altijd wel ergens wat en zo ontdek je nieuwe dingen. Loop je liever in de natuur, dan is het veranderen van de jaargetijden leuk om mee te maken. Elk seizoen is weer anders en zorgt voor de afwisseling. Wandelen of hardlopen met een maatje of in een groep werkt ook heel ontspannend. Al kletsend over van alles en nog wat, verstrijkt de tijd snel. Voor je het weet ben je weer op het startpunt en is je hoofd leeg gelopen.

Over Enno Aerts

Enno Aerts geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.