enno loopschool logo
Search

NA DE MARATHON VAN ROTTERDAM 2021

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

NA DE MARATHON VAN ROTTERDAM 2021

Jetta Holmes:
“Ik was vijf dagen ‘high’ na de marathon!”

Op zondag 24 oktober vond de Marathon van Rotterdam plaats. De eerste editie van het loopevenement in de tweede stad van ons land dateert van 1981 dus dit was alweer de 40e aflevering. Jetta Holmes was erbij! Voor de Heemsteedse, die traint bij Lopers Company by Enno, was het haar eerste marathon. Met een eindtijd van 4 uur en 39 minuten zette Jetta een zeer puike prestatie neer. Hoewel goed getraind waren er toch onvoorziene omstandigheden vooraf die bijna roet in het eten gooiden… Ze kijkt terug op een sportief maar zeker ook emotioneel hoogtepunt. De euforische stemming hield zelfs enige tijd aan. “Ik was vijf dagen high”, vertelt ze. Lees meer over haar ervaringen.

Hoe voelde je je vóór de marathon?

“Enigszins nerveus en een tikkeltje bezorgd over de pijn in mijn knie en heup. Dat was een ‘oude’ blessure maar een paar dagen voor het evenement stak die de kop weer op. Met die pijn zou het moeilijk worden op deze lange afstand maar ik was vastbesloten om mee te doen. Dus met stretchen, rust, icepacks, heet waterflessen en massage was ik op tijd pijnvrij. Phew!”

De vastbeslotenheid had zich maanden ervoor al genesteld in Jetta. Afgezien van haar sterke wil en kracht hebben de trainingen bij Lopers Company by Enno uiteraard ook effect gehad.

“Ik heb de trainingen altijd als superfijn ervaren en gebruikte een speciaal schema. Het lopen ging me steeds heel goed af, geen problemen met uitdroging of het gevoel dat al mijn energie verbruikt was. Aan de hand van mijn schema hield ik de hydratatie goed op peil. Ik voelde me heel erg in vorm!”

Dan de dag zelf. Hoe verliep die zondag?

“Op de ‘marathondag’ stond ik om 5.30 uur op. Ik had er heel veel zin in maar was tegelijkertijd behoorlijk nerveus. Door mijn hoofd spookten vragen als: ‘Zou ik het redden? Zou de eerder gevoelde pijn mijn prestatie niet beïnvloeden?’

Ik nam de trein naar Rotterdam en ontmoette mijn trainingsmaatje Johan (van Lopers Company by Enno) daar, we liepen samen naar de start. Het was echt een strálende dag: de zon scheen in een verder wolkeloze lucht. Je kon de opwindende sfeer in de hele stad merken. Ik voelde echt zo happy om deel uit te maken van dit grote en bekende loopevenement.”

Tranen

Eenmaal van start in het parcours met vele duizenden andere hardlopers ging Jetta helemaal op in het hele gebeuren. Ze liep eerst samen op met Johan maar al gauw splitsen hun wegen zich. Dat kwam omdat Jetta na 5 km en later nog eens na 15 km pijn te verduren kreeg. Ze voerde een strijd om te stoppen of door te gaan. Een strijd die je alleen voert… “Maar je loopt nooit alleen in een marathon, want er is publiek”, zegt ze. “Het publiek was werkelijk fenomenaal… Ongelooflijk hoe echt iedere loper zoveel support kreeg van de mensen langs de route.”

Het publiek gaf haar vleugels; iemand aan de kant zorgde voor iets onvergetelijks. Jetta: “Op een gegeven moment kwamen de tranen, ik was zo gefrustreerd door de pijn! Een man uit het publiek zag mijn struggle en zei: Je kunt dit! Het was op dat moment precies wat ik nodig had!” Met hernieuwde moed vervolgde ze haar weg. De drink-stations op elke 5 km vond ze een grote plus. “Het is psychologisch natuurlijk, maar het helpt om telkens te denken: die 5 km lukken me wel.” Er was nog een ander fenomeen, zoals een extra wind in de rug. “Het voelt dan alsof je de héle wereld aankan. Het was zó raar, toen ik finishte dacht ik dat het te vroeg was, en dat terwijl ik er al 4 uur en 39 minuten op had zitten!”

Het moet een gevoel van tranche zijn als je eenmaal de juiste cadans hebt gevonden.

Die cadans helpt je om het doel te halen. Een Olympische afstand, een strijd die je alleen moet leveren. Je denkt dat je alles op kracht en op training volbrengt maar Jetta weet dat ook andere zaken je erdoor helpen. “Mijn man had van tevoren een videoboodschap van onze kinderen opgenomen, die werd getoond op een videoscherm langs de route. Ik geloof rond de 25 km. Heel emotioneel… En ze waren er ook om me toe te juichen bij het 35-km punt!”

Gelopen voor een vriendin die er niet meer is

Dat waren emotionele momenten maar de echte emotie kwam in de dagen ná de finish van de marathon van Rotterdam. Ze legt uit: “Afgezien van mijn knie/heupprobleem voelde ik me absoluut geweldig na het evenement. Ik was ‘high’ voor vijf dagen… maar voelde me tegelijkertijd verdrietig omdat ik de marathon liep voor een vriendin van me, Tamara, die een paar jaar geleden aan kanker overleed. Ik ontmoette haar toen we samen bij de groep van ‘Mummy’s Star’ zaten. Beiden waren we gediagnosticeerd met kanker. De groep geeft support aan vrouwen die aan de ziekte lijden terwijl ze zwanger zijn maar ook na de bevalling zijn ze er voor je. Tamara en ik hielpen elkaar door een moeilijke periode heen; helaas mocht Tamara het niet overleven. Zo oneerlijk… Maar ik ben toch gelukkig dat ik de marathon gedaan heb en zo geld bijeengelopen heb voor het genoemde goede doel.”

(c) Joke van der Zee | Van der Zee Tekst & Media

Op de foto Jetta Holmes (Beeld: Ton Hofstra)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”4650″ image_hovers=”false”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

OVER JOKE VAN DER ZEE

In 2021 richtte Joke van der Zee haar tekstbureau ‘Van der Zee Tekst & Media’ op. Na 25 jaar in het krantenvak gewerkt te hebben legt ze nu de focus op het schrijven van verhalen en teksten in opdracht. Dat kan zijn voor de zakelijke markt maar zij mag ook graag columns en gedichten voor ‘eigen publiek’ schrijven. In haar vrije tijd wandelt ze graag in de natuur om fit te blijven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row]