enno loopschool logo
Zoek

Nooit meer verdwalen

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

Nooit meer verdwalen

Het is vakantietijd! Velen verlaten huis en haard om deze vrije periode ergens anders door te brengen. De koffer wordt gepakt en als je hardloper bent, gaan daar zeker je hardloopschoenen in. Want overal op deze aardbol valt wel te rennen . En wat is er nu leuker om onbekend terrein hardlopend te verkennen. Vele gebieden heb ik op deze manier ontdekt.

 

Voor het digitale tijdperk was dat niet zonder risico. Er was geen internet of mobiele- laat staan smartphone. De kans dat ik verdwaalde was aanwezig. Hoe ik kon lopen zocht ik uit op een gedetailleerde kaart. Liefst natuurlijk door de groene natuur; een bos, een park of over het strand.

Bij de ANWB had ik een instrument gekocht waarmee je handmatig de afstand op een kaart kon meten. Een dunne staaf met daaraan een wieltje dat je over de gekozen route liet lopen. Op het wieltje werd aangeven hoeveel meter een omwenteling was bij een bepaalde schaal. Ik telde het aantal omwentelingen en berekende de afstand van mijn loopje. Een leuk maar inspannend werkje. Vervolgens schreef ik de namen van de wegen op en waar ik links of rechts diende te gaan. Altijd zorgde ik ervoor om genoeg drinken bij bij mij te hebben, want je wist immers maar nooit, en daar ging ik. Omdat je altijd wel aan iemand de weg kan vragen ging het meestal wel goed.

Toch verdwaalde ik een enkele keer. Jaren geleden waren we in het zuiden van Zweden, in de buurt van Växjö, bij vrienden. Zij woonden in een prachtig gebied in het bos en aan een groot meer. We verbleven er een paar dagen en een rondje hardlopen was ingepland. Zij zijn zelf geen lopers maar wisten mij wel een mooie route uit te leggen. Ik nam hun hond mee. Dat vond het beestje wel leuk zeiden ze en dan werd zij gelijk uitgelaten. Enfin na een paar kilometer flink klimmen tegen de heuvels op bereikte ik een splitsing. Ik dacht dat ik de goede kant nam, maar dat bleek later niet zo te zijn. Ik had bij een brede geasfalteerde weg moeten uitkomen maar deze vond ik niet. En het verdwalen begon. Ondertussen werd het donker. Nu raak ik niet snel in paniek, maar verdwalen in een donker onbekend bos is niet leuk. Daar komt bij dat aan de hoeveelheid meters dat je kan lopen ook een eind komt. Na minstens een half uur dwalen kwam ik bij een bewoonde vakantiewoning, stuga genoemd in Zweden. Aan de bewoonster, een vriendelijke dame, legde ik mijn situatie uit. Zijn kende mijn vrienden en stelde voor om mij in haar auto terug te brengen. Daar zei ik zeker geen nee tegen. Eenmaal terug bedankte ik haar uitvoerig en vertelde mijn vrienden van mijn verdwaling. Na het verhaal aangehoord te hebben zei een van hen dat ik alleen maar hemma tegen de hond had hoeven zeggen en hij zou mij de weg naar huis hebben gewezen. Hemma betekent namelijk thuis in het Zweeds.

Nu leven we gelukkig in een digitale tijd met al zijn gemakken. Een route kan je via diverse internetsites maken die weer gekoppeld zijn aan een app op je smartphone. Verdwalen zit er niet meer in als je de route op de app netjes blijft volgen. Strava, RouteYou of Runkeeper, er zijn genoeg sites met bijbehorende apps die je kan gebruiken. Zelf gebruik ik al meer dan tien jaar afstandmeten.nl. Daar ben ik zeer tevreden over. De site maakt gebruik van Google Maps welke gedetailleerd genoeg is om een goede route uit te zetten. Door Street View te gebruiken kan je hele stukken vooraf visueel bekijken. Afstandmeten.nl heeft een eenvoudige app die je gemaakte route toont. Op de kaart van de app is je route te zien. Het groene bolletje is je startpunt en het rode het eindpunt. Zelf ben je het blauwe bolletje en zolang deze op de blauwe uitgezette route blijft gaat alles goed. Naast je eigen routes kan je duizenden andere routes ophalen die door anderen gemaakt zijn. Voor mij de ideale tool om leuke routes te verzinnen en niet meer te verdwalen.

Ik loop altijd en overal als het kan. Vele parken, musea, restaurants of mooie uitzichten heb ik op deze manier in de vroege ochtend ontdekt. Hardlopen op vakantiedagen doe ik namelijk het liefst ‘s morgens vroeg. De stad of het gebied waar ik ben ontwaakt en de wegen zijn rustig en veilig te belopen. Daarnaast heb je na de training een hele lange dag voor je om van je vakantie te genieten. Een bijzondere nieuwe wijk met winkelcentrum in Grenoble, een restaurant langs het water in Istanboel, een prachtig aangelegd park in de wijk Brooklyn van New York. Teveel om op te noemen, zoveel heb ik al lopend ontdekt. En er gaan hopelijk nog vele verrassende plekken volgen.

Prettige vakantie allemaal en verdwaal niet! [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”1659″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

OVER ENNO AERTS

Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]