enno loopschool logo
Zoek

PAK JE RUST

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

PAK JE RUST

Als je veel en hard traint, word je vanzelf beter. Dat was vroeger het motto, want zo dachten hardlopers er 50 jaar geleden over. De toplopers trainden twee keer per dag en dat zes dagen per week of soms zelfs zeven. Veel lopen en vooral steeds harder en verder. Zo werd je beter dachten ze.

 

Als je veel en hard traint, wordt je vanzelf beter. Dat was vroeger het motto, want zo dachten hardlopers er 50 jaar geleden over. De toplopers trainden twee keer per dag en dat zes dagen per week of soms zelfs zeven. Veel lopen en vooral steeds harder en verder. Zo werd je beter dachten ze.

Trainen en rusten

In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar manieren van trainen en trainingsopbouw. Tegenwoordig trainen de meesten met meer variatie in trainingsvormen, werken veel meer aan een goede looptechniek en doen intensieve en extensieve intervallen. Daarnaast hebben heuveltrainingen hun entree gemaakt en letten we bijvoorbeeld veel meer op onze voeding. Het allerbelangrijkste wat opvalt in deze ontwikkeling; we passen rustdagen in.  

Tijdens rustperioden en de uren dat je slaapt, worden je spieren namelijk sterker. Hoe werkt dat? Fysiologen hebben onderzoek gedaan en het volgende ontdekt. Door spieren te trainen worden ze sterker en is er sprake van spiergroei. Voeding en hormonen bepalen hoe je lichaam met de training omgaat, waarbij testosteron en groeihormoon de spieropbouw bepalen. Deze twee hormonen worden vooral in je slaap aangemaakt. Genoeg en goed slapen is daarom belangrijk. Neem je rust serieus. Doe je dat niet, dan is er een kans van overbelasting en dat mondt meestal uit in langdurig blessureleed.

De praktijk

Hoe doe je dat in de praktijk? Train vooral niet elke dag en zorg dat er na elke trainingsdag een rustdag volgt. In deze rustdag doe je zo min mogelijk, hooguit een lichte inspanning door een korte wandeling te doen of het maken van een fietsrit.
En dan het slapen zelf. Het beste is als je 8 uur per nacht ongestoord kan slapen. Probeer elke dag rond hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. De mens gedijt immers het beste bij regelmaat. Mocht je in de middag de neiging hebben om in te dommelen, doe dan een dutje van een half uur. Je kan er dan de rest van de dag weer fit tegenaan.

Om de spieren na een training sterker te maken is naast rust ook het eten van de goede voeding essentieel. Binnen 2 uur moeten de koolhydraten en eiwitten worden aangevuld, om het herstelproces goed te starten. Het lichaam is op dat moment het gevoeligst voor het hormoon ‘insuline’, dat zorgt voor opname van glucose in de spiercellen. Te denken valt aan het eten van een witte boterham met zoet beleg, yoghurt met cruesli of cornflakes en natuurlijk is de banaan altijd goed.

Het devies van deze tijd is daarom; train, eet, slaap, rust, eet, slaap, train, eet, slaap.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”390″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Over Enno Aerts

Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]