enno loopschool logo
Search

Trainen in de VS

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” el_class=”raster-row” css=”.vc_custom_1503325020882{background-image: url(https://www.loperscompanyheemstede.nl/wp-content/uploads/2017/08/achtergrond.gif?id=28) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_column_text el_class=”subpagina-subkop”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1503487638823{margin-top: 50px !important;margin-bottom: 50px !important;background-color: #ffffff !important;}” el_class=”wit-vlak”][vc_column][vc_column_text el_class=”kopij-breed”]

Trainen in de VS

Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juni zijn de Nederlands Kampioenschap Atletiek in Breda. Merel van der Marel loopt daar mee in de series en hopelijk de finale van de 1500 meter. Ze traint op het atletiekcomplex van de Atletiekunie Papendal. Dat doet ze onder de bezielende leiding van Honoré Hoedt. Daarnaast studeert Merel psychologie in Nijmegen.

Om de top van Nederland te bereiken en internationale ervaring op te doen, heeft Merel een jaar lang in de VS getraind. Ze vertelt daarover. “Na het behalen van mijn VWO diploma op het College Hageveld, was ik toe aan iets nieuws. In 2018 heb ik een jaar lang als “student-athlete” geleefd in de VS in San Francisco. Het was mijn eerste keer naar Amerika en ik ging er gelijk wonen! Van te voren had ik mijn visum geregeld, net als mijn scholarship (internationale beurs) en het slagen voor mijn toelatingstoetsen. Na aankomst in San Francisco en met een jetlag en twee grote, gevulde koffers was ik er klaar voor…”

Wat is een scholarship? Merel legt uit. “Een scholarship kwam in mijn geval op het volgende neer: Ik liep wedstrijden voor de University of San Francisco en als dank daarvoor krijg je behuizing, een budget voor eten, een gezondheidsverzekering, vluchten naar wedstrijden en overnachting. Ik liep in teamkleding en kreeg goed spikes. Ik werd omringt door een team met net zulke gemotiveerde atleten als ik en ik kon een beroep doen op coaches, een fysio, een mental trainer en een diëtist.”

“Naar mijn mening was het belangrijkste dat ik een portie levenservaring opdeed die ik nooit meer zal vergeten. Je leert erg snel op eigen benen te staan. Daarnaast is het geweldig om de Amerikaanse sportcultuur te beleven. Sport is zo groot in Amerika, er gaat enorm veel geld in om. Het niveau op wedstrijden is ongekend hoog. Het is niet te vergelijken met hoe het in Nederland is.” 

Hoe zag je atletiek leven er dat jaar uit? “Mijn team was ‘The University of San Francisco Cross Country & Track and Field Team’ of kort gezegd ’the Dons’. Ik leerde mijn team kennen tijdens een trainingskamp bij Lake Tahoe, een mooie plek op hoogte, een paar uur rijden van San Francisco. Ik was niet de enige ‘international’ van het team, zo waren er ook Britten, Duitsers en Australiërs. Gemiddeld trainden we vijf keer per week trainden samen. Zo werden we al snel een hecht team. Het voelde als een groep vrienden met allemaal hetzelfde doel: zo goed mogelijk presteren op de wedstrijden. Voor wedstrijden moesten we 9 van de 10 keer met het vliegtuig Zo ben ik op vele plekken in de VS geweest.” 

Overdag studeerde ik Psychology aan de university.” Dat maakte dat mijn dagen altijd goed gevuld waren. Leven in de VS is toch anders. Zo was het heel gaaf om Thanksgiving, The Super Bowl, Halloween, Black Friday, kerstmis  en andere evenementen mee te maken. Je zit echt in een andere cultuur, aan de andere kant van de wereld. Zo kan ik nog wel even doorgaan met alles wat ik heb meegemaakt. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik een geweldige tijd heb gehad in Amerika, die ik nooit had willen missen.”

Nu zit Merel alweer een tijd in Nederland. Ze traint bijna elke dag twee keer op Papendal of in de duinen rond Haarlem. Daar is ze namelijk opgegroeid. Meer over Merel en de aanloop naar het NK in de volgende editie van Hardlooptips. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row]