enno loopschool logo
Zoek

Wat moet ik voor hardloopkleding aantrekken?

hardloopproducten

Wat moet ik vandaag voor hardloopkleding aantrekken?

Lekker een rondje hardlopen, dat doe je op goede en bij jou passende schoenen en kleding. Maar wat trek je aan bij welk weertype? De meeste hardlopers hebben één paar schoenen. Dat maakt de keuze eenvoudig. Blijft de soms moeilijke kledingkeuze over.

Gelukkig is elk mens anders en dat geldt daarom ook voor hardlopers. Er zijn koukleumen,  warmbloedigen en alles dat daartussenin zit. Iedere loper zal zich op zijn eigen manier kleden. Neemt niet weg dat er wel richtlijnen zijn over wat en wanneer te dragen.

Helaas is de lange zonnige zomer overgegaan in de herfst. Het wordt ‘s avonds donker en koud, waarbij de ochtenden kil kunnen zijn. Tijdens je rondje ervaar je een koude wind en soms regent het. De zomerse short verruil je voor een tight tot net boven of net onder de knie, met daaronder een strak zittende sportonderbroek. Een goede tight is vochttransporterend en verkrijgbaar in verschillende diktes. Je bovenlichaam hou je warm met een isolerend long sleeve shirt. Tegen de wind en regen kan je een dun jacket aantrekken.

Als de temperatuur 5℃ of lager is, wordt het tijd voor het drie-lagen-systeem voor het bovenlijf. De eerste laag – op je blote huid – is een thermoshirt met korte of lange mouwen. Thermo ondergoed voert het zweet van je lichaam af. Op die manier blijf je droog en warm.  Het is verstandig om daaroverheen een long sleeve shirt te dragen, die de warmte goed isoleert om je warm te houden. De meeste hebben een extra lange mouw, zodat je hand ook warm blijft. Voor de buitenste laag is een windstopper aan te raden; een jack dat waterafstotend en windproof is. Met een goede, lichte, maar niet te warme muts, hou je het hoofd warm. Dit geldt ook voor de handschoenen. Alhoewel, bij een flinke vorstperiode zal je waarschijnlijk eerder geneigd zijn om tegen de soms snijdende wind, dikkere handschoenen en sokken aan te trekken. Over sokken gesproken; je voeten bescherm je het beste met hoge, naadloze sokken.

Vooral in de maanden januari en februari kan de temperatuur flink dalen en met een snijdende wind is het belangrijk om je goed aan te kleden. Liever meerdere dunne lagen over elkaar heen dan alleen één dikke trui. Zo wordt je zweet afgevoerd en blijf je warm.

En dan wordt het vanzelf weer lente. Het is vroeger licht en de temperatuur stijgt. De kleding die je aantrekt is eigenlijk dezelfde outfit als je in de herfst draagt. Een ¾ of korte tight, met een shirt, en als het regent een jack. De lente gaat vanzelf over in de zomer en de keuze wordt vrij makkelijk als het 18℃ of hoger is. Je pakt een short en een shirt met korte mouwen en als het echt heel warm is een singlet. De laatste jaren zijn de meeste shorts voorzien van een binnenbroek met pijpen, dit levert een beter draagcomfort op en voorkomt het schuren van de huid van je bovenbenen. Voordat je in je schoenen stapt, trek je een paar dunne strak zittende sokken aan.

Het jaar is rond en je kledingkast en sokkenla zijn met hardloopkleding gevuld. Voor elk weertype heb je wat in huis. Daaraan kan het niet comfortabel kunnen hardlopen niet liggen!

OVER ENNO AERTS

Enno Aerts is het vertrouwde gezicht in de winkel en geeft je graag advies. Niet alleen over de juiste schoen, maar ook over het lopen zelf. Als gecertificeerde trainer en iemand die zelf liefst langere afstanden loopt weet hij als geen ander hoe je blessures voorkomt en plezier in het lopen houdt.