enno loopschool logo
Search

Iedereen kan (leren) hardlopen

hardlopen-kan-iedereen

Ga je voor het eerst hardlopen of wil je het na een lange tijd weer oppakken, dan kun je het beste een trainingsgroep opzoeken. Natuurlijk is het verleidelijk om de nodige informatie over hardlopen te Googelen en gewoon zelf aan de slag te gaan. Maar verstandig is het niet. En leuk ook niet. Hoe dat zo? We leggen het aan Olga Lindeman voor. Zij is trainer van de beginnersgroep.

Olga, wat moet ik me voorstellen bij een beginnersgroep?
“De beginnersgroep is opgebouwd naar aanleiding van ‘Start to run’. Een cursus die ontwikkeld is door de Atletiekunie. Het is een programma van dertien weken, waarbij we de eerste zeven weken in een vast schema lopen, in groepsverband. We laten de cursisten zelf een of twee keer zelfstandig lopen. Het programma is gebaseerd op afwisselend rennen en stevig doorwandelen, waarbij je na zeven weken 20 minuten achter elkaar kunt hardlopen.”

Dat is al een mooie prestatie! En daarna? 
“Daarna stromen ze door naar de Sportief Bewegen of Light groep. In eerste instantie leren we mensen heel rustig te rennen. Naar de bushalte rennen lukt iedereen maar het langer volhouden en er lol aan beleven, dat is veel lastiger.”

Dus volhouden kun je leren. Welke kennis doe je nog meer op? 
“Daarnaast staat er elke week een thema op het programma. We behandelen verschillende facetten van de goede looptechniek en algemene kennis over kleding, voeding, blessures, vormen van training et cetera.”

Oh, dat is heel handig, maar ook leuk. Wie zitten er zoal in de Beginnersgroep? 
“De groepen zijn vaak gemengd met mannen en vrouwen. De leeftijd is gemiddeld denk ik 40 jaar.”

Ik hoor al dat ik er prima in zou passen met mijn 52 jaar! Fijn te weten dat je hardlopen kunt leren. Dat klinkt raar maar ik denk dat veel mensen toch een beetje huiverig zijn om te gaan hardlopen omdat ze dénken dat ze nooit langer dan 5 minuten (de befaamde ‘bus-sprint’) kunnen redden. Nu denk ik er anders over! Bedankt voor het gesprekje, Marchien, ik ga de website van Loopschool Enno bezoeken.

OVER JOKE VAN DER ZEE

In 2021 richtte Joke van der Zee haar tekstbureau ‘Van der Zee Tekst & Media’ op. Na 25 jaar in het krantenvak gewerkt te hebben legt ze nu de focus op het schrijven van verhalen en teksten in opdracht. Dat kan zijn voor de zakelijke markt maar zij mag ook graag columns en gedichten voor ‘eigen publiek’ schrijven. In haar vrije tijd wandelt ze graag in de natuur om fit te blijven.